FOTOGRAFEREN KUN JE LEREN.

Het Advance Centrum voor Fotografie is een instituut met een groot aantal technisch, inhoudelijk en zeer toegankelijk hoogstaande opleidingen, die het grote gat vullen dat veel volksuniversiteiten en (kunst)academisch laten vallen en een uitkomst bieden voor veel mensen die tot de ontdekking komen dat fotografie hun lust en hun leven is geworden.

een cursist van de opleiding Fotografie voor Gevorderden III

FOTOGRAFEREN KUN JE LEREN.

zondag 8 mei 2011

Uw rechten en uw plichten

Verschillende cursisten hebben tijdens de cursus ‘Fotografie voor Gevorderden’ in het afgelopen seizoen aan-den-lijve ondervonden dat bijvoorbeeld fotograferen op het NS station in Eindhoven verboden is. Ten onrechte, bleek achteraf. Dit na felle discussies met NS-personeel, goede en constructieve gesprekken met De Bewaking en uiteindelijk toestemming van de KLPD dienst Spoorwegpolitie.

Mede naar aanleiding hiervan plaatsten wij een blog over Rechten en Disclaimer op dit weblog en op de Foto- en videosite van het Advance Centrum voor Fotografie.

Wij willen u er met nadruk op wijzen dat o.a. – in verband met het Portretrecht - het fotograferen/filmen van mensen, objecten en/of kunstwerken niet onder alle omstandigheden is toegestaan. Daarnaast zij er situaties waar u ten onrechte wordt verboden om te fotograferen/filmen. In extreme gevallen wordt u opgedragen de foto/film te wissen.
Kijk voor uitgebreide informatie hierover op het internet bij de diverse juridische instanties wat zij hierover melden. Ook verschillende forums hebben hier een mening over, die helaas vaak geen enkele juridische onderbouwing hebben.
Let op: Wat in Nederland mag, mag in heel veel gevallen in andere landen helemaal niet. Laat u vooraf goed informeren.

Voor de volledigheid: het verkrijgen van toestemming om een foto/film te maken impliceert niet automatisch dat u de foto/film overal maar mag publiceren. Hiervoor is eveneens toestemming vereist. Onder publiceren wordt ook verstaan: de foto’s/films plaatsen op o.a. YouTube, Hyves, Facebook, uw website en/of weblog.

Als u uw foto´s/films publiceert berust daarop het auteursrecht. Hetgeen betekent dat niemand zonder uw toestemming de foto/film óók mag publiceren. Wat voor uw foto’s/films van toepassing is, is vanzelfsprekend ook van toepassing op foto’s/films van anderen. Werk van anderen mag u niet zonder toestemming gebruiken op o.a. uw sociale media en/of websites/weblogs, ook niet als de maker van de foto/film niet bekend is. Bij toestemming is naamsvermelding van de maker meestal een eis.
Kijk ook hier voor uitgebreide informatie op het internet bij de diverse juridische instanties.
  

Met betrekking tot het ‘London Street Photography Festival 2011’ publiceerde dpreview.com onlangs de volgende test: ‘Street Photographers test freedom to shoot in London’. Zeer de moeite waard om te kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten